Anksčiau cinkuotų ir emaliuotų puodų,
vietinės gamybos keptuvių kokybė visus
tenkino. Apie kenksmingas medžiagas ir
galimus apsinuodijimus niekas negalvojo.
Dabar viskas pakito ir ne visi įsigyti indai
yra saugūs.
Panagrinėkime kokį kenksmingą poveikį
sveikatai gali kelti indai.
Plastikiniai indai
Plastiką labai dažnai laiko idealia
medžiaga maisto produktų įpakavimui. Tokie
indai labai pigūs, turi norimas savybes ,
chemiškai inertini. Tačiau plastmasių sudėti
įeina įvairūs cheminiai junginiai. Indų
savybės gan kintamos. Jos priklauso nuo
tikslios gamybos technologijos, vartojimo
laiko, eksploatacijos sąlygų ir t.t.
Pavyzdžiui, plastmasinio butelio spalvos
pakeitimui, reikia netik į pradinę medžiagą
pridėti naują dažą, bet ir pakeisti gamybos
technologiją, o tai labai imlus darbas.
Kada nesilaikoma būtinų sąlygų, pagaminti
plastmasės gaminiai išskiria nuodingas
chemines medžiagas. Tai galima nustatyti
pagal indų aštrų kvapą
Gaminių saugumas ir švarumas atsispindi
indų kainoje. Ekonominiais sumetimais indų
gamintojai eina į kompromisą naudodami
skirtingiems tikslams naudojamiems indams
skirtingas plastmasių rūšis. To pasakoje
šiuo metu yra skirtingų kategorijų
plastmasiniai indai:
- draudžiami maisto produktams
- vienkartinio naudojimo
- sausiems biriems produktams
- šalto maisto laikymui
- karštiems produktams
- naudojimui mikrobanginėse krosnelėse
Toks indų paskirstymas privalomas jais
naudojantis, nes jei indais naudositės ne
pagal jų paskirtį, maistas, patalpintas į
juos, turės kenksmingų organinių junginių,
kurie gali labai pakenkti žmogaus sveikatai.
Kokius organizmo pokyčius sukelia iš
plastmasės patekusios nuodingos medžiagos
šiuolaikiniai mokslininkai ne visada gali
diagnozuoti.
Žmogus daro žalą savo organizmui, jei
ilgiau leidžiamo laiko ja naudotis laiko
joje maisto produktus. Indo galiojimo laikas
būtinai turi būti nurodytas ant pakuotės ar
ant indo specialiu lipduku. Pasibaigus
vartojimo terminui plastikas pradeda
skleisti kenksmingas organizmui medžiagas.
Plastmasė ne tik neilgaamžė, bet kartais
labai jautri joje laikomų produktų sudėčiai.
Butelys skirtas mineraliniam vandeniui,
naudojant jį naminiam vynui ar samanei
pradės išskirti toksines medžiagas.
Rezultate ne tik suges gėrimų skonis, bet
pakis jo kokybė, sukeldama įvairius
organizmo sutrikimus.
Būtinai atkreipkite dėmesį į plastikinių
indų markiravimą.Jei jo nėra tai tokie
gaminiai neaiškios kilmės ir gali būti labai
kenksmingi sveikatai.
Plastmasinių indų markiravimas sekantis:
PS
į indo sudėtį įeina polistirolis. Toks
maistinis plastikas galimas naudoti tik
šaltam maistui. Indui kontaktuojant su
karštu maistu ar kaitinant maistą
mikrobanginėje jis išskiria toksinį sirupą,
kuris kaupiasi kepenyse ir inkstuose, gali
iššaukti rimtus susirgimus, ypatingai
cirozę. Tapati kenksminga medžiaga pradeda
skirtis indui kontaktuojant su spiritiniais
gėrimais. Be to, kontaktuojant su karštais
gėrimais, indas pradeda išskirti fenolą ar
formaldehidą. Tai kancerogenai, nuo kurio
kenčia inkstai ir kepenys, o taip pat akys
(galima net apakti).
PP
indo sudėtyje yra polipropilenas. Tokį
plastiką galima naudoti karštam maistui ir
gėrimams. Jis išlaiko pakankamai aukštą
temperatūrą, virš 100 laipsnių pagal
Celsijų. Iš polipropileninių stiklinių
galime drąsiai gerti arbatą ir kavą,
lėkštėse galima šildyti maistą
mikrobanginėje krosnelėje nebijant neigiamų
pasekmių.
Su alkoholiu polipropilenas nedraugauja.
Spiritinius gėrimus iš viso nepatartina
gerti iš plastikinių indų, kadangi daugumas
indo sudėtinių dalių lengvai tirpsta
alkoholyje.
TRIKAMPIS
IŠ TRIJŲ STRĖLŲ tai antrinio žaliavos
perdirbimo ženklas. 3 strėlės reiškia uždarą
ciklą kūrimas naudojimas utilizacija.
Tai reiškia indas tinka tolimesniam
perdirbimui. Trikampio viduryje paprastai
yra vienas ar du skaičiai kurie medžiagos
tipą (1 -19 plastikas, 20 39 popierius ir
kartonas, 40 49 metalas, 50 59 mediena,
60 69 audiniai ir tekstilė, 70 79
stiklas).
ŽENKLAS
TAURĖ ŠAKUTĖ reiškia plastikinio indo
tinkamumą kontaktui su maisto produktais.
Jei toks ženklas perbrauktas, plastikinis
gaminys netinkamas kontaktui su maistu.
Rinkdamiesi plastikinius indus būkite
atidus. Tačiau jei taip atsitiko, kad be
vienkartinių indų negalite apsieiti
pasirinkite geriau popierinius. Nors jie ir
brangesni, tačiau ne taip pavojingi.
Melamino indai
Šiuo metu mažai pas ką nerasime baltų
plastikinių indų su gražiais spalvuotais
raštais. Jie pagaminti iš melamino. Į mūsų
turgavietes patenka iš Turkijos, Jordanijos
ir Kinijos. Šalyse gamintojose tie indai
neparduodami, nes oficialiai pripažinti
nekokybiškais ir kenksmingais sveikatai.
Europoje melamino gaminiai taip pat
uždrausti.
Melamino indai paprastai neskaidrūs,
balti ar dramblio kaulo spalvos
(priklausomai nuo priedų). Savo išore
panašūs į porcelianą, tačiau lengvesni,
tvirtesni ir plastmasiniai. Melaminas žymiai
aktyvesnis nei kitos plastikų rūšis
naudojamos indų gamybai.
Terminio poveikio metu ar kontaktuojant
su spiritu jis pradeda skleisti kenksmingas
medžiagas. Į jo sudėtį įeina formaldehidinės
smalos , kurios yra mutageniniai nuodai,
sukeliantys alergiją. Ta medžiaga pastoviai
išsiskiria iš melamino indo į maistą. To
pasakoje formaldehido koncentracija maiste
tampa dešimtis ir net šimtus kartų didesnė
už leistinas normas. Tokių indų naudojimas
gali sukelti kepenų, skrandžio viršutinių
kvėpavimo takų susirgimus, suerzinti akis ir
odą.Tokiais indais naudotis labai pavojinga.
Gamintojai dėl stiprumo padidinimo į
melaniną prideda asbesto. Tai medžiaga
draudžiama naudoti net statybose nes yra
kancerogeninė ir sukelia onkologinius
susirgimus. Dar kenksmingesni melanino indai
su piešiniais. Esmė tame, kad ant jų
nesilaiko nekenksmingi žmogaus sveikatai
dažai.Todėl melanino indų gamintojai naudoja
dažus kurių sudėtyje yra sunkieji metalai
(švinas, kadmis ir kiti), kurie kenksmingi
žmogaus sveikatai.
Melanino indų kenksmingumas keletą kartų
padidėja atsiradus ant jų subraižymų ir
skilimų.Indai iš melamino savo sudėtyje turi
formaldehido. Ši nuodinga medžiaga labai
neigiamai veikia daugelį gyvybiškai svarbių
žmogaus organų.Kraupu, tačiau šios medžiagos
poveikį jaučia net palikuonys. Vaikai gimsta
su įvairiais protiniais ir fiziniais
nukrypimais. Šis plastikas savo kenksmingu
poveikiu analogiškas baldams iš medžio
drožlių plokščių,kurios skleidžia į orą
formaldehidą. Atlikti toksikologiniai
tyrimai su gyvuliais parodė tai,kad pas
peles , ėdusias iš melamino indų, buvo
užfiksuoti vėžiniai susirgimai ir
mutageniniai pokyčiai.
Nauji melamino indai atrodo mažiau
kenksmingi, nes juose esantis formaldehidas
lygtai užblokuotas. Tačiau tai klaidinga
nuomonė. Pakanka į tokį indą įpilti šalto
vandens ir jame esanti kenksminga medžiaga
pradeda aktyviai skirtis. Šiltas maistas iš
viso tampa galingu formaldehido
katalizatoriumi. Todėl nenaudokite melamino
indų pirmiems ir antriems patiekalams.
Geriausiai jų visai atsisakykite.
Gan sunku nustatyti melamino indus. Jų
nuodinga medžiaga yra slepiama, ant indų
nėra privalomo užrašo melaminas. Dažnai
perskaitysite farfor ar kokios žinomos
pasaulinės indų gamybos pavadinimą. Tačiau
nebūkite tešlagalviais ir pagalvokite ar
gali kelis litus kainuoti porceliano
indai. Skirti nuo kitų indų juos galima
pagal šiuos požymius: jie lengvi, nedūžta
gerai plaunasi ir pigus. Kas nori būti
garantuotas dėl melamino indų kokybės,
rekomenduoju pareikalauti pas pardavėją
gaminio kokybės ir higieninį sertifikatą.
Manau jūs jo negausite, tačiau pagalvokite
ar verta tokius indus pirkti.
Metaliniai indai
Metaliniai indai ir nėra
šimtaprocentiniai saugūs.Gaminant juose
maistą vyksta nikelio ir chromo jonų, kurie
toksinai, išsiskyrimas. Todėl norėdami
išvengti maisto praturtinimo minėtomis
kenksmingomis medžiagomis, rekomenduojama
metaliniuose induose nevirti ir nelaikyti
rūgščių patiekalų (pavyzdžiui barščių).
Tokiuose induose išviri rūgštus patiekalai
praturtės tokiu išskirtų jonų kiekiu,
kuris keletą kartų viršys leistinas normas.
Na ir būtinai privalote saugoti indus nuo
įbrėžimų ir kitų pažeidimų. Net prestižinių
firmų indai, kaip jus įtikinėtu gamintojai,
nėra pilnai saugūs.
Jei virsite kavą variniame inde, gėrimas
bus kartokas ir beskonis, nes iš metalo i ją
išsiskiriantys jonai, veiks ne tik skonį bet
ir gėrimo kokybę. Kavos pupelės, savo
ruoštu, turi daugybę organinių rūgščių,
kurios labai greitina nuodingų medžiagų
išsiskyrimą iš metalo.
Nerūdijančio plieno indai
Nerūdijančio plieno indai laikomi labai
tvirtais ir patogiais. Tačiau jų sudėtyje
esantis nikelis yra stiprus alergenas su
kancerogeninėmis savybėmis. Tokiuose induose
nerekomenduojama gaminti aštrius ir daržovių
patiekalus. Reikalas tame, kad termiškai
veikiamos daržovių sultys reaguoja su metalo
jonais sudarydamos kenksmingas druskas. Pats
saugiausias metalinis indas yra nerūdijančio
plieno greitpuodis.
Žymiai saugesni brangūs indai iš
nerūdijančio plieno su užrašu nikel frej,
reiškiančio be nikelio. Nerūdijančio plieno
indai labai populiarūs mūsų rinkose, tačiau
tikrai kokybiški šios rūšies indai gan
brangūs ir jus nusipirkti gali ne
kiekvienas.Tačiau mūsų turgavietės
užpildytos pigia azijinės kilmės
nerūdijančio plieno produkcija. Ji patraukli
daugeliui vidutinių pajamų pirkėjams.Tačiau
tokių indų naudojimas buityje pavojingas.
Produkcijos atpiginimui azijietiški indų
gamintojai naudoja nekokybinį plieną, dažnai
turinti vario priemaišų. Maistas, pagamintas
tokiuose induose, labai nuodingas, nes į jį
patenka spalvuotų metalų jonai ne tik
nikelio, bet ir vario, chromo. Maistas
pagamintas tokiame inde turi specifinį
metalo skonį. Ypač tai juntama virinant
vandenį nerūdijančio plieno virdulyje.
Pagrindiniai nekokybiškos produkcijos
tiekėjai yra korėjiečių ir kinų firmos,
pavyzdžiui Happy Lady, Happy King ir
t.t.
Paskutiniais metais pradėta gaminti brangius
indus iš nerūdijančio plieno su
nepridegančia plėvele. Tačiau, nežiūrint į
naujoves, reikia suprasti tai kad net brangi
kokybiška nerūdijančio plieno produkcija
skirta betarpiškai prieš maisto vartojimą.
Joje negalima gaminti ir tuo labiau laikyti
rūgščius patiekalus. Nerekomenduojama
tokiuose induose laikyti maistą, nestuo
atveju jis ilgą laiką kontaktuos su metalu.
Emaliuoti indai
Tai pati saugiausia indų rūšys, bet ir
tai iki to momento, kol nepažeistas emalio
sluoksnis. Nekenksmingas emalis yra sekančių
spalvų: kreminis, baltas, pilkai melsvas,
juodas ir mėlynas. Visos likusios emalio
spalvos, ypač ryškios,turi didelius cheminių
metalų junginių kiekius. Todėl, pirkdami
emaliuotus indus, atkreipkite dėmesį į indo
vidaus emalio spalvą.
Ypač kenksmingi sveikatai emaliniai indai
kurių vidiniai paviršiai yra padengti ruda,
raudona, geltona spalvomis. Tačiau kai kurie
indų gamintojai visgi gamina indus su
kenksmingų spalvų dangomis, stengdamiesi
sumažinti gamybines išlaidas. Pavyzdžiui,
geltono puodo su geltona emaliu viduje
pagaminti pigiau nei geltono puodo su balta
emaliu viduje. Emalio danga induose apsaugo
maistą nuo kenksmingų metalo jonų patekimo,
ant lygaus emalio paviršiaus nesidaugina
bakterijos. Emaliuotuose induose galima
gaminti ir laikyti maistą.
Tačiau, atkreipkite dėmesį į tai, kad vos
pažeidus emalio sluoksnį indas pradeda
kenkti sveikatai, nes atsidengia metalas ir
kelias kenksmingiems jo jonams į maistą,
emalio dalelės patenka į maistą. Emalio
danga būna įvairios kokybės. Ant jos neturi
būti matinių ir riebalinių dėmių. Jos blogo
degimo požymis. Emaliuotų indų kokybė
priklauso ir nuo emalio storio. Kai kurie
gaminiai yra su dvigubu emalio sluoksniu.
Labai storas emalio sluoksnis yra broko
taisymo požymis,nes nekokybiškai emaliu
padengtas gaminys pakartotinai emaliuojamas.
Aliuminio indai
Aliuminio indai šiai dienai neoficialiai
laikomi pačiais kenksmingiausiais. Jie
paskutinėje vietoje pagal kenksmingumo
sveikatai rodiklius.
Juose negalima gaminti ar kepti aliuminio
folijoje rūgščių maisto produktų. Jie genda
nuo druskos, sodos ir rūgščių poveikio.
Juose negalima laikyti maisto produktų.
Kasdien ją naudojant, galimas žmonių
vartojusių maistą iš aliuminio indų
apsinuodijimas.
Indų gamintojai įtikinėja, kad ant
aliuminio esanti oksidinė plėvelė saugo
maistą nuo metalo jonų išsiskyrimo, tačiau
tai netiesa. Aliuminis pastoviai patenka į
maistą jo gaminimo metu, maišant jį,
troškinant, ilgą laiką kaitinant, gaminant
rūgščius patiekalus ir t.t. Patekęs į
organizmą aliuminis jame kaupiasi, ko
pasakoje išsivysto sunkūs susirgimai. Todėl,
nežiūrint į jų pigumą,aliuminio indų maisto
ruošimui nenaudokite.
Dėl minėtų priežasčių daugelyje Europos
šalių prekyba aliuminio indais uždrausta.
Indai su nepridegančia danga
Nepridegančių indų atsiradimo istorija
labai įdomi: jis buvo išrastas prieš antrą
pasaulinį karą Amerikos firmoje Du Pont ir
pradžioje buvo naudojamas karinėje pramonėje
gaminant radarus.Kompanija kurioje išrastas
teflonas oficialiai pripažino kad ilgalaikis
indų su teflonine danga kaitinimas kenkia
paukščiams.Tačiau jie pažymi, kad teflono
irimas prasideda tik esant aukštesnei nei
350C temperatūrai,o vidutinė maisto gaminimo
temperatūra žymiai mažesnė.
Šiandien indai su teflonine danga būna
aliuminio ar plieno, išorė
emaliuota.Plieniniai, suprantama, geresni,
tačiau brangesni. Vidinė teflono danga gali
būti visai lygi, arba turėti
reljefiškumą,suteikianti nepridegamam
sluoksniui didesnį efektą.
Plonų tefloninių indų tarnavimo laikas 3 -4
metai, indų su reljefine teflono danga 5 6
metai, ilgaamžių su padidintu teflono
sluoksniu iki 10 metų.
Perkant tefloninius indus atkreipkite
dėmesį į jų dugno storį. Kuo dugnas
storesnis tuo indas geresnis. Idealus
atvejis dvigubas plieninis dugnas. Reikia
kreipti dėmesį ir į indų sienelių storį. Čia
galioja tas pat principas kuo storesnės
tuo geresnės.
Esant didesnei nei 200C temperatūrai
teflonas skyla į lakias medžiagas, kurios
gali būti labai toksiškos ir pavojingos jūsų
sveikatai. Todėl privalote būti budrūs ir
neleisti pridegti indams, nekaitinti jų
maksimaliose temperatūrose. Be to
perkaitinus indus gali sutrūkinėti jų
tefloninė danga. Maistą tefloniniuose
induose privalote gaminti tik ant silpnos ar
vidutinės ugnies.
Nustatyti indų įkaitimo laipsnį iš akies
sunku, todėl dabar gaminami tefloniniai
indai su termiškai jautriais indikatoriais
termostatais. Pakitusi indo dugne raudono
skrituliuko ryškumas parodo kad indas įkaito
iki 180C ir laikas staigiai įdėti produktus,
toliau stebint temperatūrą.
Įvertinant teflono eksploatacijos
ypatumus tefloniniais indais patartina
optimaliai naudoti maisto pašildymui, o taip
pat dėl neilgalaikio kepimo kiaušinienės,
mėsos, bulvių. Tefloniniais indais
geriausiai naudotis su dujinėmis plytelėmis
kurių kaitinimo temperatūra žemesnė nei kitų
kaitinimo įrengimų.
Indus su tefloninės dangos pažeidimais
reikia be gailesčio išmesti. Gaminti maistą
subraižytame puode ar keptuvėje pavojinga,
nes tuomet į maistą patenka nuodinga
plastikinė rūgštis. Buvo pastebėta, kad
naminiai paukščiai (papūgos, kanarėlės),
kurios gyvena arti virtuvės, kur ruošiamas
maistas tefloniniuose induose, greitai
žūdavo.
2001 metais Toronto universiteto
mokslininkai pareiškė, kad, pagal jų
duomenis, nepridegantis tefloninis sluoksnis
išskiria į aplinką chemines medžiagas kurių
suirimo periodas gali būti keli šimtmečiai.
Porceliano ir keraminiai indai
Šiuo metu porceliano indai naudojami net
ypatingos švaros ir saugos reikalaujančioje
vaistininkystėje. Tačiau porceliano ir
keramikos indai nedaro žalos tik tol, kol jų
paviršiai nepažeisti. Atsiradus net
nedideliam nuskylimui, įbrėžimui ar skylimui
iš degtos molio masės į maistą patenka
sunkių metalų druskos.
Keraminiai gaminiai dažnai turi tik
dekoratyvinę paskirtį. Tokie indai dengiami
kenksmingomis glazūromis, lakais ir emaliais.
Jų negalima naudoti maisto laikymui ir
gaminimui.
Labai dažnai sutinkama keramika su
padidintu švino kiekiu. Norėdami apsaugoti
save, prieš pirmą jos panaudojimą
rekomenduojama išplikyti indą actu, kuris
sugers šviną esanti glazūros sudėtyje.
Keramikinių indų trūkumas tas, kad juose
negalima gaminti maisto ant atviros ugnies.
Porcelianinius indus reikia plauti šiltu
vandeniu su muilu. Nuo karšto vandens gali
sutrūkinėti ją dengianti glazūra. Molinius
indus rekomenduojama visada laikyti
atidengtus. Jei juos uždengsite dangteliais,
atsiras nemalonus kvapas. Keraminius indus
reikia plauti karštame vandenyje pridėjus į
jį geriamos sodos, po to praskalaujant
vandeniu. Neglazūruotą keramiką iš molio po
plovimo būtina gerai išdžiovinti.
Krištoliniai indai kenksmingi tuo, kad jų
sudėtyje yra švino. Todėl nerekomenduojama
jose laikyti gėrimus, gerti juos iš krištolo
taurių.
|